Türkiye’nin değerli üretim merkezlerinden Iğdır’a kayısı hasadına gelen mevsimlik tarım personelleri, sıcak havada ekmek parası kazanmak için ter döküyor.
Coğrafi yapısı ve iklimi nedeniyle birçok tarım eserinin yetiştirildiği Iğdır’da üretilen kayısı, kent iktisadında değerli rol oynuyor. Vilayet genelindeki yaklaşık 500 bin ağacın büyük kısmını, kendine has aromasıyla “Iğdır şalağı” olarak bilinen kayısı tipi oluşturuyor.
Iğdır’a gelen mevsimlik tarım emekçileri tarafından kalitelerine nazaran sepetlenen kayısı, iç piyasaya sunulmasının yanı sıra ihraç ediliyor.
Kentin en değerli gelir kaynağı pozisyonunda bulunan kayısı, hasat devrinde mevsimlik tarım emekçileri için de gelir kapısı oluyor.
Öğrenciler ile bayanların da yoğunlukla çalıştığı topraklarda personeller, sıcak havaya aldırmadan ekmek parası kazanmak için ter döküyor.
“Tek bildiğimiz tarım işçiliği”
Diyarbakır’dan gelen Haydar Kabalak, AA muhabirine, ailesi için gelir elde etmek üzere Iğdır’a kayısı hasadı yapmaya geldiğini söyledi.
Yevmiyeci olarak çalıştığını anlatan Kabalak, “Hayat kaideleri çok sıkıntı olduğu için, tek bildiğimiz tarım personelliği, biz de geçimimizi bu biçimde çalışarak yapıyoruz. Buradaki hasat bittikten sonra yeniden Iğdır’da domates ve zerzevat hasadında çalışacağız. Burada işimiz bittikten sonra Karadeniz’e fındık toplamaya gideceğiz.” dedi.
Siirt’ten gelen Emine Dursun da öğrenci olduğunu, yaz tatilinde hem okul harçlığı biriktirmek hem de ailesine takviye olmak maksadıyla meyve toplama işi yaptığını belirtti.
Ahmet Keyifli ise kendisinin de tarım işi için Iğdır’a gelen arkadaşlarına katılmak istediğini anlatarak, “Öğrenciyim. Iğdır’ı çok sevdim. Artık kayısı topluyorum, çok keyifli bir çalışma ortamımız oluyor. Buradan sonra mandalina, portakal, limon toplamaya gideceğiz.” sözlerini kullandı.
More Stories
Kars’ta Arıcılık Gençlere ve Emeklilere Fırsat Sunuyor
Polislerden Çocuğa Doğum Günü Sürprizi
Yakın Akraba Cinayetinden Kaçan Kuşkulu Susuz’da Yakalandı